3 May 2015

PIM 2015

A je to za mnou! Maratónská vzdálenost zdolána, pod 4 hodiny se to nepovedlo a výzva tedy nesplněna, přesto převládá nadšení a velká spokojenost. Zkusím sepsat celý den reportážním způsobem.
Neděle 3.5.2015
4.30 ráno, 4 a půl hodiny do startu - budím se po 6ti hodinách spánku, zcela svěží a je jasný, že spát už se nebude. v hlavě si ještě jednou probírám taktiku, zkusím to uviset s vodiči na 4 ale kdo ví jak to bude, 1/2 maraton mi ukázal že nejsem závodní typ :)
6:00 - vstávám, vařím vločky s banánem a čumím na nějakou hudební stanici. během snídaně dvakrát odbíhám na WC a plním tak jednu ze základních předzávodních povinností :)
7:00 - lepím bradavky, bílou vazelínou nešetřím a mažu všechny problémové partie.
7:30 - řídím vozítko směr Pankrác, kde mám sraz se spoluběžcem. na rádiu 1 hrají posílají song pro všechny maratonce "Hey boy, hey girl", dostávám se do běžecké nahecované nálady
8:00 - dorážíme MHD na Václavák, ukládáme věci do šaten, stojíme fronty na toi toi a šup směr Staromák
8:45 - fronty na toi toi poblíž startu jsou brutální. zkoušíme jestli to stihneme vystát, ale bez šance a v 8:55 jdeme do koridoru. Potkávám Zuzanku, má sice koridor K ale reálně má na 3.30 (nakonec 3.34) a tak jde hodně dopředu, Šába se taky odpojuje, tak jsem v tom sám, stoupám si k vodičům na 4:00.
9:00 - Start! hraje Vltava, je to zase moc pěkná chvíle. zatím se pomalu jde, nechávám vodiče trochu napřed a rozbíhám se až kousek od ofiko startovní brány, v čase 7:30.
1km - fakt nejsem závodní typ - TF mi zas letí hned ke 150, přitom běžím na pohodu. asi startovní nervy. Daří se mi to ale korigovat a nad 160 zatím nelezu. Hned na prvním km vidím v protisměru čelo závodu - keňani už jsou fuč a směřují do Holešovic, ale vidím českou elitu - Pechek, Orálek a další. Běží neskutečně. 
2km - Malostranké náměstí, Karlův most, krásný počasí, běžecká idyla. TF mi poskakuje nad 160, ale co se dá dělat, dlažba mi nedělá dobře. Rozhoduju se držet TF do 170 a cokoliv pod neřešit. Řídím se dechem a mám pocit že bych mohl zvesela konverzovat.
3km - Chce se mi nehorázně na malou!! plný močák strašně ruší běh a tuším že tohle nevydržím. Vodič 4:00 je na dohled, nechci ztrácet čas močením, taky už bych ho nemusel doběhnout ...
4km - Musím na záchod, sakra! zastavuju, skáču do křoví, zřejmě jsem překročil biologickou kapacitu močového měchýře, protože tam stojím snad minutu a půl. vracím se na silnici, vodiči jsou v trapu.
5km - čas 29:29, pomalý. čůrpauza je znát. Jeden vodič na 4 (jsou celkem tři) naštěstí běží pomaleji a tak ho občas záhlednu. Je ale daleko. Rozhoduju se, že ho před 15km dorazím.
8km - Libeňák je za mnou a běží se mi parádně. vodiče určitě sbíhám. TF lítá nad 170 ale stále neřeším, pokud pacemakery nedoženu teď tak už nikdy. Jinak spíš předbíhám, a kolem klasika z 1/2 maratonu - většina pochodujících jsou štafetáři.
10km - 57:06, super. Vodič má na mě asi 45 vteřin. Na občerstvení vidím jak se vlajka třepe kousek ode mě a blížím se ale přecházím taky do chůze, lupnu jeden carbonex a piju vodu a iont. Než to spořádám, vodič mizí.
12km - prolítnul jsem Těšnovský tunel a nábřeží je za mnou. není to tak hroznej úsek, jen zase ty proklatý kočičí hlavy! mám ale sílu a obrazně řečeno letím, TF stabilní v rozmezí 170-175.
13km - jsem zpátky na Staromáku, slyším komentátora Daniela Stacha jak hodnotí že hranice 4 hodiny je bájná, psychologická a kdesi cosi. dav mě vyplivne u pravého kraje a najednou si s Danem plácám rukou, no tak to je slavná chvilka s celebritou.
15km - dobíhám vodiče na 4:00! bylo na čase, poslední km jsem šel tempem kolem 5min/km a poslední pětka byla v průměru za 5:27min / km. zpomaluju na 5:41 který vodič celkem drží, srážím TF pod 170 a běžím v klidu hned vedle polského vodiče.
19km - Nuselská smyčka, docela nehezký úsek, zvládám to ale parádně. odpočívám v okoli vodičů a začínám si věřit na čas pod 4. plán je jasný. poběžím s nima do 21km, pak jim uteču.
20km - velké občerstvení, carbonex, voda, iont, houbičky s vodou na hlavu a jednu za krk.dál už to nebudu psát, ale všechny občerstvovačky / osvěžovny procházím a všude poctivě piju, někde víc, někde míň. Na 20km se setkávají dva vodiči na 4:00 a já vybíhám před nimi!!! vypadá to dobře, plánuje že na 25km dorazím toho nejrychlejšího a dám to! pojď! čas 1:52.
21km - půlmaraton za 1:59:13. osobní rekord v rámci maratonu, proč ne!?! Otáčíme v Podolí a vracíme se do centra a čeká nás Smíchov.
23km - vodič hlásí náskok 35 vteřin! další osvěžení tak jen prochází a já mu dost mizím.
25km - jsme na druhé straně řeky, čeká mě neoblíbený úsek. Čas 2:21. doteď jsem ani jednou nemyslel na to, kolik už jsem odběhnul a kolik zbývá. teď poprvé. začíná to malilinko bolet.
26km - už je za mnou jen jeden vodič na 4:00. druhý se kolem mě mihnul a mizí. pomalu, ale jistě. pořád ale mám 50vteřin náskok! 
28km - otáčíme zase zpět do centra a Holešovic. mám první krizi. vyhlížím 30km, kde chci zasadit magneslife. táhne mě vnitřní stehenní sval a křeče si dovolit nemůžu.
29km - kurvadrát, krize je to pořádná! doráží mě 4kový vodič a bere mi všechny iluze. hlásí ztrátu 5 vteřin na Maraton za 4 hodiny a zrychluje. Nemám šanci! zdrhá mi rychlostí metr na 5ti metrech. 
30km - Magneslife! banány, pomeranč, voda, iont a běžím dál. čas 2:50. pořád dobrý.
32km - po přeběhu Mostu Legií už pacemakery nevidím a je jasné, že pod 4 to nebude. Je mi to ale jedno. Během chvíle se mi priority přerovnaly a chci hlavně přežít.
33km - to byl km který měřil snad 2 míle. jsem v pořádném pekle, tempo leze nad 6min / km, TF naopak klesá pod 165. nohy už nejdou. ZAKAZUJU si zastavit až do cíle! prostě musím.
35km - zase ty Holešovice! já tam nechci! jak sem ze začátku kilometry neřešil, teď vyhlížím každou ceduli po cestě k cíli. je to hrozný. kolem už lidi houfně chodí, to já nesmím! nepovolím! chci pod 4:10!
37km - tady končí veškerá legrace! do cíle daleko. svaly zas tak nebolí, ale tělo už prostě nechce! chci se někam schovat, přeskočit Vltavu, už být v cíli. přepočítávám tempo a nutím se do běhu, pořád běžím, pořád spíš předbíhám.
38 a 39km - očistec. přecházím na totálně úsporný styl běhu, šoupu nohy 1cm nad zemí v pekelné frekvenci. Tempo je lehce pod 7min / km.
40km - Au! do pravého trapézového svalu a ramene se zakusuje úporná bolest. nevím proč. má to ale výhodu, soustředím se jen na bolest ramene a ostatní utrpení tak nějak mizí. čas 3:57.
41km - moje Helenka mi fandí u trati. mávám na ní, mám z toho pékné bežecké video. O běhu se ale už mluvit nedá. Fandění mi ale dodalo sílu a vyběhl jsem kopec z Těšnovského tunelu! teď už nezastavím! já to doběhnu. cíl měním pod 4:12 a tedy tempo rychlejší než 6min/km, které jsem v lednu neudržel ani 10km.
700m do cíle - dobíhám Šábu! trápí se, běžel pod 4, ale křeče od 35km mu závod neulehčují. běžíme chvíli spolu, ale zase má křeč a tak jdu do finiše sám.
Pařížská, 42,195km, CÍL: Je to tady! já to dokázal, překonal jsem sám sebe, uběhl jsem to a nechodil! Letím k cíli, najednou se běží krásně, poslední km je kolem 6ti minut, čas v cíli 4:11:41!! pod 4 to není, ale zlepšení 34 minut proti loňsku je pro mě dostatečnou satisfakcí.
Zůstaly mi všechny nehty, vážné následky žádné, akorát dost toporně chodím :-)

A to je vše. Na závěr děkuji Helence, že se mnou v přípravném období měla trpělivost! a taky dík všem kdo to tu četli a fandili mi. Další plány rozepíšu příště.





3 comments:

  1. Kajmanku - RESPEKT, dorazil jsem domu nekdy kolem jedne a videl ty super casy ve vsech mezicasech do 35 tak jsem si rikal ze to das, ale pak ten refresh nejak dlouho nic nevracel :-), kazdopadne i podle pocasi i podle textu to vypada ze sis to fakt uzil, kez bude na PRD aspon takove pocasko, zadne slunicko a mirna vlkost :-)

    ReplyDelete
  2. Díky Jiríku, tesím se za rok na tvoje zážitky z této trati :-)

    ReplyDelete
  3. Respect mate!!!

    ReplyDelete