11 May 2015

PRD 2015

Týden po maratonu mě čekal hned další závod a to neméně prestižní - Pražská relativní desítka! Těšil jsem se jak malej kluk, konečně závod na pohodu, žádný stresy s časem, žádný x kilometrový utrpení. Pro ty kdo neví, jedná se o běh na 10km s možností vypít každé 2,5km jedno pivo. Měří se čas absolutní a relativní, kdy do hry vstupují časové bonusy za pivo, váha a věk. Letošní ročník přilákal početnou skupinu mých přátel. Hlavním tahákem pro diváky měl být souboj David vs Jirka, kteří se vsadili o sud piva za každých pět minut rozdílu mezi nimi. Dál běžela moje Helča, maratonec Luťák, střevními problémy zasažený Tom a v pyžamu oděný Křéňa. Na místo jsme vyrazili s dostatečným předstihem a tak parkování u Hvězdy proběhlo hladce a při registraci mi bylo přiděleno číslo 23. Hned potom zjišťuju, že pivem závodu jsou letos Svijany, což mi tedy rozhodně nevadí :-) Následně mezi závodníky objevujeme Petra Pechka, takže o vítězi je asi rozhodnuto předem. Pak už jde všechno rychle, nejdřív závody pro děti na jedno resp. dvě kola před letohrádkem Hvězda, strhující show mažoretek :-) a už je tu start hlavního závodu!!
Šikujeme se spíš do zadních řad. Hned po vyběhnutí zjišťuju, že tempo je na pivní závod dost rychlý, favoriti mizí tempem 3 min na km, naše skupina běží kolem 5min / km. Běžím podle plánu s Helčou, celý kolo se ujišťujeme v tom, že je to přepálený, ale nezpomalujeme. Tempo cca 5:10min / km. Trať má výhodu v tom, že po 1km je otočka a člověk pak vidí všechny závodníky za/před sebou. Luťáka tak po 1km vidíme už s velkým náskokem, navíc i v pití je to silný jedinec, tak je jasný že toho nedoběhneme. Jirka je kousek za námi, David volí klidnější start a kontroluje pozice ze zadních řad :-) o TOMovi s Křéňou nějak nemám přehled, jsou asi kousek před námi.
První kolo pomalu končí a mě čeká první pivní zastávka. Helča se odpojuje, loučím se s ní s tím, že má rozběhnuto na 10km kolem 50ti minut. Plán že bych jí po vypití piva doběhnul sice mám, ale je nesmyslný. Zastavuju, beru první Svijany a tradičně se trápím. Z plného běhu se mi nepije nejlíp, trávím u piva víc než dvě minuty. Za chvíli přibíhá Jirka a pije narozdíl ode mě dost schopně, takže pivní zastávku opouštíme spolu. Běžíme chvíli spolu, pak nasazuju zas trochu rychlejší tempo a jdu sám. Helča je daleko, to nemám šanci seběhnout. V tomto kole se nic neděje, běží se zatím parádně, na otočce vidím, že Jirka je kousek za mnou. David stále hlídá pozice na chvostu a chystá se k útoku v druhé půli závodu :) Před druhým pivem dobíhám Křénu a jdeme spolu do pitstopu. Zase se strašně trápím, piva jsou poctivě natočený, a je tu stejný scénář, piju víc než dvě minuty, přibíhá Jirka, kope do sebe půlitr a vybíháme společně :) Vykrkat na rovince před Hvězdou a zase upaluju dál. Čas po 2hém pivu je 29:25, takže luxusní náskok na desítku pod hodinu i s pivama. Zase trochu cukám Jirkovi, předbíhám i Toma, který se děsí, že už ho beru o kolo :) běžím dál, vidím Luťku už daleko vepředu a taky Davida už daleko vzadu. Kolem 6,5km mě předbíhá Petr Pechek o kolo. Letí jak vítr. Za ním další běžci, s jednou dvojicí zkouším běžet ale nedá se to udržet ani 100 metrů :)
Třetí pivo je tu a je to jak jinak - trápení. Jen minutu mi trvá než se rozdejchám a zklidním tak, abych se mohl poprvé napít. Přibíhá Jirka, to mě motivuje a leju to do sebe hlava nehlava, možná nejrychlejší pivo ale stejně přes dvě minuty. Krkám a je mi všelijak, nějaká slečna co běží bez piv se dost vyděsí když slyší zvuky co vydávám. Hlásím Jirkovi že máme pohodlný náskok na 10km pod hodinu a že teď už se není na co šetřit, ať to napálí. Předbíhám dost lidí a po otočce poslední km tlačím tempo až k 4min/km. Asi 500m před pivem dobíhám Křéňu, chytne se mě a k poslednímu pivu tak dobíháme spolu. Tohle pivo je nejhorší, tělo už viditelně odmítá další půlitr. Nakonec se nějak rozpíjím a - jak jinak - už je tu Jirka. I on se tady začíná trápit, evidentně ani jemu už čtvrté nechutná. Nakonec to tak nějak dopíjíme a čeká nás posledních 200metrů do cíle. Vidím v cílové rovince dva běžce, tak jdu do finiše a ještě je oba předbíhám. V cíli jsem za 57:55, běžecky výborný a bez piv by to asi pod 50 dalo. O rekordech tenhle závod ale není :) V cíli mi Helča hlásí že šla někde kolem 52 minut, nakonec ofiko 51:21, krásnej výkon. Luťák v relativu 24tej, taky super. Po vydýchání vyhlížíme Davida a dobíháme s ním zbytek závodu, bereme si další pivo a tak to pokračuje celý den, kdy jich v rámci oslav tohoto závodu a krásného dne vypijeme ještě několik. Nakonec jsme vyhráli všichni, protože se to povedlo a byl to parádní den! Díky všem za účast, divákům za perfektní fandění a za rok zase na PRDu! :-)



2 comments:

  1. Pekne shrnuti a moc dekuju za objasneni situace, protize jsem az do tedka nevedel proc mi to ctvrtek pivo nechutnalo. A ono to bylo z duvodu ze to telo odmita :-). Super zavod a diky Kajmanku za skvely coaching, urcite bude sance to u soudku plzenskeho, kouli hodu do dalky a sprinterskych bloku probrat...

    ReplyDelete
  2. Jo není zač, bavilo mě coachovat. Teď nás čeká další tréninková výzva - PIM 2016 :-) prvni rada - nezahazuj přes léto/podzim co sis teď naběhal, jako to dycky dělám já :-)

    ReplyDelete